Kā atpūta ietekmē mīklas elastību: kāpēc gatavie pelmeņi neizvārās?

Mājsaimnieces steidz mīklu izrullēt uzreiz pēc mīcīšanas, taču šāda steiga noved pie vilšanās.

Gatavie pelmeņi var izrādīties cieti vai vārīties cepšanas laikā, ziņo korespondents.

Noslēpums slēpjas sarežģītajos fizikālajos un ķīmiskajos procesos, kas norisinās mīklas iekšienē. Pēc mīcīšanas glutēna olbaltumvielas, lipeklis, ir saspringtā un haotiskā stāvoklī.

Kad mīklu atstāj nostāvēties zem dvieļa, lipekļa ķēdītes sāk pakāpeniski atslābināties un sakārtojas sakārtotā tīklveida struktūrā. Tieši šis tīkls aiztur mitrumu un oglekļa dioksīdu mīklas iekšienē.

Bez atpūtas posma lipeklis paliek pārāk saspringts un neelastīgs. Izveltot šādu mīklu, tā aktīvi pretojas un velk atpakaļ kopā.

Rezultātā būs jāpieliek lielākas pūles, lai mīklu izrullētu līdz vēlamajam plānumam. Tas izraisīs pārāk lielu mīklas sablīvēšanos, un pelmeņi iznāks “gumijoti”.

Molekulārā līmenī cietes granulas miera stāvoklī labāk hidratējas, saistot ūdens molekulas. Mīklas masa kļūst viendabīgāka un plastiskāka, kas ir ļoti svarīgi modelēšanai.

Gatavi pelmeņi, kas pagatavoti no “atpūtinātas” mīklas, neatšķīst pat pēc ilgstošas gatavošanas. Spēcīgais un elastīgais lipekļa tīkls neļaus pildījumam izlauzties cauri apvalkam.

Ideāls kviešu mīklas atpūtas laiks ir 30 līdz 60 minūtes istabas temperatūrā. Tas ir pietiekami ilgs laiks, lai pabeigtu pamatprocesus.

Pārklājot mīklu ar plēvi vai mitru dvieli, novērš sausas garozas veidošanos uz virsmas. Sausa garoza ietekmē mīklas velmēšanas vienmērīgumu un bojā izstrādājumu izskatu.

Dažādiem mīklas veidiem, piemēram, rauga vai kārtainās mīklas, atpūtas mehānismam ir savas īpatnības. Mūsu gadījumā mēs aplūkojam vienkāršu mīklu bez rauga, kuras pamatā ir milti, ūdens un olas.

Nekad nedrīkst izlaist šo svarīgo tehnoloģisko soli, ja vēlaties iegūt perfektu rezultātu. Tikai viena stunda gaidīšanas būtiski maina jūsu mājās gatavoto pelmeņu kvalitāti.

Lasiet arī

  • Kāpēc jūs nevarat noturīgi zaudēt svaru: galvenais diētas ienaidnieks, par kuru jūs nezinājāt
  • Kāpēc sālīt kafiju: profesionālu baristu noslēpums, kā līdzsvarot rūgtumu


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai