Cilvēki pēc svaigas rauga maizes ēšanas izjūt diskomfortu, pat nenojaušot īsto iemeslu.
Šis diskomforts bieži vien nav saistīts ar lipekli kā tādu, bet gan ar rūpnieciskā rauga fermentācijas procesu, ziņo .
Rūpnieciskais maizes raugs nodrošina neticami ātru mīklas raudzēšanu, kas ir ļoti svarīga masveida ražošanai. Šāds ātrs process neļauj graudu sarežģītajām olbaltumvielām un cukuriem pilnībā sadalīties.
Turpretī dabīgais ieraugs ir savvaļas rauga un pienskābes baktēriju kopiena. Pienskābes baktērijas uzsāk ilgu fermentācijas procesu, kas ir līdzīgs jogurta vai kāpostu fermentācijai.
Šis lēnais dabiskās fermentācijas process vispirms noārda graudu apvalkā esošo fitīnskābi. Fītīnskābe var saistīt tādas svarīgas minerālvielas kā dzelzi, cinku un kalciju, neļaujot organismam tās uzsūkt.
Tādējādi skābētās maizes uzturvielas kļūst vieglāk uztveramas. Samazinātais fītīnskābes daudzums padara šo maizi veselīgāku cilvēkiem ar jutīgu gremošanu.
Ilgāka raudzēšana ļauj baktērijām daļēji noārdīt glutēna olbaltumvielas. Tāpēc daudzi cilvēki, kuriem ir rauga maizes nepanesība, var mierīgi ēst dabīgo rauga maizi.
Pienskābes baktērijas ražo dabiskus konservantus, kas pagarina maizes svaigumu bez jebkādām piedevām. Pateicoties tam, raudzētā maize ne tik ātri noveco un saglabā mitrumu vairākas dienas.
Baktēriju radītās skābes piešķir maizei raksturīgo bagātīgo, viegli skābo garšu un aromātu. Šo sarežģīto garšu gammu nav iespējams atveidot ar komerciāli ražotiem raugiem un uzlabotājiem.
Sākt cept maizi ar skābpienu ir vieglāk, nekā šķiet, un pirmais solis ir izveidot savu kultūru. Viss, kas jums nepieciešams, ir milti un ūdens, kas dabiskās fermentācijas procesā veidos pamatu jūsu nākamajai maizei.
Rūgu kultūras barošanas un uzturēšanas process prasa regulāru darbību, taču tas aizņem tikai dažas minūtes dienā. Laika gaitā jūs iemācīsieties izprast savu kultūru pēc smaržas un izskata, gluži tāpat kā jūs rūpējaties par mājdzīvnieku.
Rūgu maizes cepšana ir atgriešanās pie gadsimtu gaitā pārbaudītām tradicionālām, lēnas dedzināšanas metodēm. Šāda apzināta izvēle ne tikai uzlabo jūsu uzturu, bet arī sniedz dziļu gandarījumu par to, ka radīts īsts, dzīvs produkts.
Lasiet arī
- Kā pareizi pagatavot makaronus: ideālu makaronu noslēpums slēpjas ūdens daudzumā
- Kāpēc ievārījums no nenogatavojušām ogām var būt garšīgāks: kā skābums un pektīns ietekmē gala rezultātu?

