Kāpēc piens var kaitēt stādiem: populārs mīts un sekas augsnei

Stādu laistīšana ar pienu, šķiet, ir vienkāršs un ekoloģisks barošanas risinājums.

Tomēr šī metode slēpj slēptus draudus jauno augu trauslajai sakņu sistēmai, ziņo .

Piens ir komplekss organisks produkts, nevis gatavs mēslojums. Tā nokļūšana augsnē izraisa fermentācijas un oksidācijas procesus, kas krasi maina sakņu vidi.

Piena tauki un kazeīns, sadaloties, uz augsnes virsmas veido blīvu gaisu necaurlaidīgu plēvi. Augu saknēm sāk trūkt skābekļa, kas kavē to attīstību.

Patogēnās baktērijas un sēnītes aktīvi attīstās barības vielu vidē, ko tām rada izlietais piens. Tas daudzkārt palielina melnpiena un sakņu puves risku.

Laktoze jeb piena cukurs piesaista augsnes kaitēkļus, piemēram, sēnīti. To kāpuri bojā maigos sakņu matiņus, kas nepieciešami mitruma un barības vielu uzsūkšanai.

Piena fermentācijas izraisītā straujā augsnes skābuma palielināšanās bloķē daudzu mikroelementu pieejamību. Stādi pārstāj asimilēt fosforu un dzelzi, kas izpaužas kā lapu hloroze.

Piena olbaltumvielu sadalīšanās produktu uzkrāšanās rada toksisku vidi saknēm. Augs piedzīvo smagu stresu, kas var izraisīt tā pilnīgu bojāeju.

Tomēr stipri atšķaidītu pienu var izmantot kā lapotnes barību, lai ierobežotu miltrasas izplatību. Piena plēve uz lapām rada sēnei nepiemērotu vidi.

Lai pagatavotu darba šķīdumu, vienu daļu piena sajauc ar desmit daļām tīra, rūdīta ūdens. Šo apstrādi veic no rīta mākoņainā laikā, lai izvairītos no lapu apdegšanas saulē.

Laistīšana ar piena šķīdumu zem saknēm ir pieļaujama tikai pieaugušiem augiem atklātā zemē, stingri ievērojot proporcijas. Maigiem stādiem šī metode rada vislielākās briesmas.

Ir specializēti mēslošanas līdzekļi, kuru sastāvs ir sabalansēts konkrētai kultūrai. To lietošana nodrošina, ka tiek iegūti visi nepieciešamie elementi, neradot risku kaitēt augam.

Tādējādi stādu laistīšana ar tīru pienu ir kategoriski jāatsakās no pārbaudītu agronomisku metožu izmantošanas. Ļoti atšķaidītu pienu saprātīgi var izmantot tikai pieaugušo augu lapu laistīšanai.

Lasiet arī

  • Kādēļ ir vērts apsmidzināt kāpostu dobes ar baldriāna šķīdumu: iedarbības mehānisms uz galvenajiem kaitēkļiem
  • Kāpēc rudenī baltēt kokus: galvenie iemesli mizas aizsardzībai pirms salnām


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai