Aizmirstiet visu, ko esat dzirdējuši par “attīrošajām” diētām, kas sola brīnumus trīs dienu laikā.
Patiesa atjaunošanās sākas mūsu zarnās, un tās atslēga slēpjas raudzēto produktu pasaulē, ziņo korespondents.
Šīs senās, gandrīz alķīmiskās konservēšanas prakses tagad gūst apstiprinājumu mūsdienu zinātniskajās laboratorijās. Kimči, kombuča, miso un vienkārši skābēti kāposti ir ne tikai pikanti našķi, bet arī spēcīgas probiotiku bumbas.
Cilvēka mikrobioms ir vesels visums, no kura līdzsvara ir atkarīga ne tikai gremošana, bet arī imunitāte un pat garastāvoklis. Ieviešot uzturā raudzētus pārtikas produktus, mēs apdzīvojam zarnas ar labvēlīgām baktērijām, kas izspiež patogēnās “slimības”.
Pavāri, kas aizraujas ar veselīgu uzturu, jau sen izmanto raudzēšanu kā veidu, kā izcelt pārtikas produktu dziļo garšu. Fermentēti redīsi iegūst pikantu pikantumu, bet burkāni iegūst jaunas nianses, ko nav iespējams iegūt ar parasto termisko apstrādi.
Galvenā fermentācijas mājas apstākļos priekšrocība ir procesa un sastāva kontrole. Veikalos nopērkamie kāposti bieži satur etiķi, kas nogalina visas dzīvās baktērijas, kurām tas viss bija paredzēts.
Lai iegūtu patiesi dzīvu produktu, pietiek ar vienkāršu sāli, ūdeni un laiku. Autores pirmā pieredze ar mājās gatavotu kvasu radīja nelielu haosu virtuvē, taču burbuļojošās burkas prieks bija salīdzināms ar bērna atklājumu.
Negaidiet, ka kombucha vai kefīrs uzreiz izārstēs visas slimības. Tā nav zāles, bet gan ilgtermiņa veselības veicināšanas stratēģijas daļa, kas darbojas tikai tad, ja to lieto sistemātiski.
Vislabāk ir sākt iepazīšanos ar tiem ar nelielām porcijām, apmēram ēdamkaroti dienā. Pēkšņs palielinājums var radīt stresu nepieradušam zarnu traktam un izraisīt īslaicīgu diskomfortu.
Kombinējiet raudzētos pārtikas produktus ar prebiotikām – pārtiku saviem jaunajiem “īrniekiem”. Neapstrādāti dārzeņi, zaļumi, pilngraudu graudaugi un topinambūrs nodrošina perfektu vidi baktērijām.
Interesanti, ka daudzās pasaules tradicionālajās virtuvēs vienā ēdienā intuitīvi ir apvienoti prebiotikas un probiotikas. Klasisks piemērs ir korejiešu kimči, kur raudzētus dārzeņus ēd kopā ar rīsiem.
Cenšoties gūt labumu, nepārvērsiet savu uzturu garlaicīgā veselības ēdienkartē. Pašķirojiet savu rīta omleti ar karotīti kimči, bet pusdienās pievienojiet gaļai marinētu, nevis skābētu gurķi.
Eksperimentējiet, bet atcerieties mēru – pat veselīgāko pārtikas produktu pārpalikums var būt kaitīgs. Īpaši uzmanīgiem jābūt cilvēkiem ar baktēriju pārbagātības sindromu (BGS) vai histamīna nepanesību.
Fermentācija ir dialogs ar pārtiku, kas prasa uzmanību un pacietību, bet dāsni atalgo pūles. Jūs ne tikai gatavojat ēdienu, jūs kļūstat par dabas līdzveidotāju, vērojot, kā parasts kāposts pārvēršas par kaut ko vairāk.
Tā ir atgriešanās pie saknēm, pie laikiem, kad vēl nebija ledusskapju un senču gudrība palīdzēja saglabāt ražu un veselību visu garo ziemu. Iespējams, tieši šī aizmirstā saikne ir fermentēto produktu galvenais noslēpums.
Lasiet arī
- Kā ēst makaronus un neaptaukoties: Vidusjūras diētas princips, kas nav acīmredzams?
- Kā pagatavot perfektu steiku: temperatūras noteikums, par kuru profesionāļi nestāsta

