Kāpēc tvaicēt garšvielas: kā viens vienkāršs solis pilnībā izmaina ēdienu garšu?

Mājas pavāri ir pamanījuši, ka viņu gatavotie ēdieni ar garšvielām neatpaliek no ēdieniem, kas gatavoti indiešu restorānos.

Noslēpums bieži vien slēpjas nevis pašās garšvielās, bet gan kāda sena kulinārijas rituāla neievērošanā, ziņo korespondents.

Šī metode ir īslaicīga sausas pannas uzkarsēšana, līdz parādās raksturīgs aromāts. Šis process būtiski maina garšvielu ķīmisko sastāvu un garšas profilu.

Pixabay

Ēteriskās eļļas, kas rada aromātu, ir droši “ieslēgtas” sēklu, mizas vai sakņu šūnu struktūrā. Viegla grauzdēšana viegli sašķeļ šīs šūnu sieniņas un atbrīvo gaistošos savienojumus.

Karstums izraisa sarežģītas ķīmiskas reakcijas, piemēram, Mailāra reakciju, kas piešķir garšvielām dziļākas un riekstu garšas. Bez šīs iedarbības garšvielas bieži vien rada rūgtumu un putekļainību, nevis garšas pilnību.

Ja ēdienam pievienosiet vienkārši neapstrādātas garšvielas, to garša nespēs pilnībā attīstīties un integrēties ar citām sastāvdaļām. Rezultātā mērcei vai karijam būs plakana un viendimensiju garša, bez sarežģītības.

Grauzdētas garšvielas rada daudz bagātīgāku un daudzpusīgāku garšu gammu katrā gatavā ēdienā. To garša ir intensīvāka un ilgāk saglabājas, piepildot visu virtuvi gatavošanas laikā.

Pareizai grauzdēšanai ir nepieciešama tikai smaga panna ar biezu, biezu dibenu un vidēja karstuma panna. Ieberiet garšvielas vienā slānī un nepārtraukti maisiet ar koka lāpstiņu, lai tās vienmērīgi sakarst.

Process aizņem burtiski vienu vai divas minūtes, un galvenais gatavības rādītājs ir jūsu deguns. Tiklīdz sajūtat bagātīgu, siltu aromātu, nekavējoties noņemiet pannu no karstuma, lai garšvielas nesadegtu.

Apdegušas garšvielas iegūst nepatīkamu rūgtumu un var sabojāt visu ēdienu bez iespējas to labot. Pēc grauzdēšanas noteikti ļaujiet garšvielām nedaudz atdzist, pirms tās sasmalcināsiet miezerī vai kafijas dzirnaviņās.

Svaigi grauzdētas un samaltas garšvielas uzreiz pacels jūsu kariju, dalu vai jebkuru dārzeņu sautējumu jaunā līmenī. Jūs uzreiz pamanīsiet, cik daudz harmoniskāka un līdzsvarotāka ir kļuvusi garša.

Šī vienkāršā metode ir daudzu pasaules virtuvju – no indiešu līdz meksikāņu – stūrakmens. Lai to apgūtu, nav jāpieliek lielas pūles, bet rezultāts ir kā īsta kulinārijas maģija.

Lasiet arī

  • Kā mazgāt traukus trauku mazgājamajā mašīnā bez svītrām: parastā etiķa galvenais noslēpums
  • Kā ātri atkausēt gaļu bez mikroviļņu krāsns: pārbaudīta metode 10 minūtēs

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai