Kā sakārtot ledusskapi pa zonām: sistēma, kas ietaupa pārtiku un nervus

Atverot ledusskapja durvis, daudzi cilvēki redz haotisku iepakojumu, aizmirstu burku un dārzeņu maisiņu kaudzi.

Šī nekārtība ir ne tikai kaitinoša, tai ir arī diezgan materiālas sekas sabojātas pārtikas un izmestas naudas veidā, ziņo korespondents.

Izrādās, ka pastāv loģiska telpu sadales sistēma, kas balstās uz temperatūras starpību dažādās kameras daļās.

Visaukstākā vieta galvenajā kamerā parasti ir augšējā plauktā, tuvāk aizmugurējai sienai. Šajā vietā jānovieto ātri bojājošos produktus, piemēram, pienu, svaigu gaļu, zivis un gatavus ēdienus ar īsu derīguma termiņu.

Šeit temperatūra ir visstabilākā, kas palēnina baktēriju augšanu. Apakšējos plauktos, pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, var būt par dažiem grādiem siltāks.

Augļu un dārzeņu kastēs tiek radīts īpašs mikroklimats ar paaugstinātu mitrumu, kas pasargā tos no izžūšanas. Tomēr tur nevajadzētu glabāt visu – tomāti, banāni un āboli izdala etilēnu, kas paātrina nogatavošanos un bojā kaimiņus.

Lapu zaļumus vislabāk uzglabāt perforētos maisiņos vai ietītus mitrā dvielī. Durvis ir vissiltākās un visvairāk pakļautas temperatūras svārstībām, tur pastāvīgi iekļūst silts gaiss no istabas.

Durvju plauktos ir prātīgi novietot pārtikas produktus, kas ir vismazāk jutīgi pret karstumu: mērces slēgtās pudelēs, augu eļļas, dzērienus. Olas, kuras daudzi cilvēki tradicionāli liek īpašā paplātē pie durvīm, patiesībā iederas galvenā nodalījuma dziļumā.

Pastāvīgās vibrācijas un temperatūras svārstības atvēršanas laikā negatīvi ietekmē to svaigumu. Kāds pārtikas tehnologs reiz norādīja, ka pareiza zonēšana pagarina pārtikas produktu derīguma termiņu vidēji par 20 %.

Caurspīdīgi trauciņi ir īsts glābiņš mazu produktu, piemēram, jogurta, siera kūku vai iepakotu mērču, organizēšanai. Tie ļauj apskatīt saturu, neizjaucot visu plauktu, ietaupot laiku un saglabājot kārtību.

Vislabāk gatavos ēdienus uzglabāt vienādos taisnstūra formas traukos, kas sakrauti viens uz otra, nevis nejauši izvēlētos dažāda izmēra traukos.

Svaigu gaļu un zivis vienmēr jānovieto apakšējā plauktā slēgtā traukā. Tas novērsīs krusteniskās kontaminācijas risku, ja to sulas nejauši noplūst uz citiem pārtikas produktiem. Šāda pieeja ir ne tikai kārtīga, bet arī galvenais pārtikas nekaitīguma noteikums jebkurā mājas virtuvē. Šo noteikumu autors pats apguva, reiz piedzīvojot nepatīkamu incidentu ar noplūdušu vistu.

Reizi nedēļā ir labi veikt ātru revīziju, pārbaudot derīguma termiņus un pārvietojot uz redzamu vietu tos pārtikas produktus, kurus nepieciešams apēst vispirms. Daudzi cilvēki to dēvē par “pirmās rindas noteikumu”, līdzīgi kā lielveikalos. Šis vienkāršais ieradums ievērojami samazina pārtikas atkritumu daudzumu un palīdz plānot ēdienkarti.

Ieviešot šādu sistēmu, jūs ne tikai pārtrauksiet izšķērdēt pārtiku ledusskapja dzīlēs, bet arī padarīsiet gatavošanas procesu apzinātāku un patīkamāku. Jums nevajadzēs tērēt nervus, meklējot īsto burku vai steidzami glābjot sabojājušos dārzeņus. Kārtība ledusskapī disciplinē jūs un maina jūsu pieeju visai mājas loģistikai.

Lasiet arī

  • Kāpēc citronu vajadzētu uzglabāt ledusskapī: acīmredzams triks taupībai un spilgtam aromātam?
  • Kā reizi par visām reizēm sakopt skapi: metode, kas atbrīvos vietu un laiku


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai