Kāpēc griķus cep uz pannas: maz zināms solis ceļā uz perfektu kraukšķīgumu

Kāpēc dažos gadījumos griķi iznāk aromātiski un graudiņš pie graudiņa, bet citos tie pārvēršas smērējumā, kas vairāk atgādina līmi.

Noslēpums bieži vien slēpjas vienkāršā, bet piemirstā darbībā – sausā putraimu kalcinēšanā pirms vārīšanas, ziņo korespondents.

Šim senajam paņēmienam, kas pazīstams pat mūsu vecmāmiņām, ir ne tikai praktisks, bet arī fizikāls pamatojums. Sausu putraimu karsēšana biezu sienu pannā vai katlā maina graudu sastāvā esošās cietes struktūru.

Siltuma ietekmē cietes graudiņi tiek sablīvēti un it kā “aizzīmogoti”, kas tiem neļauj aktīvi izdalīt glutēnu ūdenī. Tāpēc vārīti griķi gandrīz vienmēr ir pēc iespējas drupāki.

Otrs nenoliedzams šīs manipulācijas pluss ir garšas un riekstu piegaršu atbrīvošanās. Sarežģītie aromātiskie savienojumi, kas bija neaktīvi neapstrādātajās putraimās, tiek apgrauzdēti un sāk izpausties pilnā sparā. Aromāts, kas grauzdēšanas laikā piepilda virtuvi, ir droša zīme pareizajā virzienā.

Daži cilvēki baidās, ka putraimi var apdegt, taču, pastāvīgi maisot uz vidējas uguns, risks ir minimāls. Gatavības kritērijs ir bagātīga zeltaina krāsa un izteikts riekstu aromāts. Pieredzējis pavārs to var novērtēt pēc acs un deguna, bez laika mērītājiem.

Pēc šīs procedūras putraimus var vārīt, tvaicējot tos termosā vai ietinot katlā segā, nevis tikai vārot ūdenī. Termiski apstrādāti graudi sasniegs savu ideālo stāvokli bez intensīvas vārīšanas.

Interesanti, ka kalcinēšana palīdz atbrīvoties no iespējamā pārlieku lielā mitruma putraimos, kas arī bieži ir lipīguma cēlonis. Šis solis ir īpaši svarīgs, ja pirms vārīšanas griķus nemērc, kā tas ir dažās diētiskajās receptēs.

Šo vienkāršo piecu minūšu rituālu nevajadzētu atstāt novārtā pat tad, ja ļoti steidzaties. Dažas pavadītās minūtes vairāk nekā atmaksāsies, jo visvienkāršākā piedeva iegūs perfektu tekstūru un bagātīgu garšu. Tā ir lieta, kur neliela izdomu deva lielu kulinārijas gandarījumu.

Lasiet arī

  • Kāpēc sīpoli kļūst saldi: sautēšanas noslēpums, kas mainīs jūsu zupas un mērces
  • Kas notiek, ja picas mīklu gatavo ar cepamo sodu: negaidīts triks burbuļojošas garozas iegūšanai?


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai