Griķu putra ir veselīga uztura pazīme, taču daudziem cilvēkiem tā joprojām ir garlaicīgs un gabaliņveidīgs ēdiens no bērnības.
Visa problēma slēpjas vienā, bet ļoti svarīgā solī, ko lielākā daļa cilvēku ignorē, ziņo korespondents.
Pirms vārīšanas griķu putraimi ir rūpīgi jākaļķo uz sausas pannas.
Šis atjautīgais paņēmiens izžāvē katru graudu un izraisa tā virskārtas sabiezēšanu. Tā rezultātā vārīšanas laikā izdalās daudz mazāk cietes, un graudi nesalipst kopā monolītā masā.
Pēc kalcinēšanas būtiski mainās arī putraimu garša – parādās dziļas riekstu notis. Jūsu virtuvi piepildīs silta, maizes smarža, kas jau pati par sevi modina apetīti.
Otrais noslēpums ir stingra ūdens un putraimu proporciju ievērošana. Klasiskā attiecība 1:2 bieži vien neizdodas, jo griķu mitruma saturs var atšķirties.
Ideālā formula ir tāda, ka uz vienu glāzi kalcinētu griķu jālieto pusotra tasīte strauji vāroša ūdens. Tas jālej ar verdošu, nevis aukstu ūdeni, jo tā uzreiz sākas pareizs cietes kleisterizācijas process.
Tiklīdz putraimi ir ielieti, samaziniet karstumu līdz minimumam un aizveriet katlu ar cieši aizveramu vāku. Sākot ar šo brīdi, vāku vislabāk ir necelt, citādi jūs izlaistīsiet dārgo tvaiku.
Procesa laikā nedrīkst maisīt! Tā ir rupja kļūda, kas mehāniski bojā graudus un izraisa ļoti lipīgās cietes izdalīšanos.
Pēc piecpadsmit līdz septiņpadsmit minūtēm jūs iegūsiet perfektu drupanu putru, kurā katrs grauds ir atdalīts no otra. Tā smaržos tik garšīgi, ka pat nebūs nepieciešams pievienot eļļu.
Par šīs metodes efektivitāti autors pārliecinājās, izmēģinājis desmitiem citu metožu. Tagad griķi ir kļuvuši par biežu viesi uz galda, nevis par nepieciešamību.
Pēc uguns izslēgšanas ļaujiet vārītai putrai nostāvēties zem vāka vēl piecas minūtes. Tas ļauj tvaikam vienmērīgi sadalīties un graudiem beidzot “pabeigt”.
Pasniedziet to ar sautētiem dārzeņiem, sēnēm vai vienkārši ar kvalitatīvu sviestu. Jūs sajutīsiet īstu, cēlu griķu garšu, nevis bezpersonisku smērējumu.
Šī metode neprasa daudz pūļu, tikai nedaudz uzmanības sākumā. Tā pārvērš rutīnu nelielā rituālā ar garantētu lielisku rezultātu.
Atklājiet griķus no jauna, un tie uz visiem laikiem būs jūsu ēdienkartē kā iekārojams produkts. Jūsu attieksme pret vienkāršām putrām mainīsies uz visiem laikiem.
Lasiet arī
- Kas notiek, ja sviestu un cukuru saputo ilgāk, nekā ieteikts: nenoliedzama saikne starp maisītāju un cepumu drupīgumu.
- Kā parastu vistas krūtiņu pārvērst sulīgā šedevrā: aizmirstiet par sausu gaļu

