Daudzi mājas konditori uzskata sāli saldumu receptēs par kaitinošu formalitāti, ko var nesodīti ignorēt.
Patiesībā tieši šī šķipsniņa no parastas sastāvdaļas kļūst par garšu orķestra galveno diriģentu, ziņo korespondents.
Tā nepadara konditorejas izstrādājumus sāļus, tā vienkārši meistarīgi uzstāda pareizos akcentus, liekot pat vienkāršam cepumam izskanēt jaunā skanējumā.
Sāls piemīt unikāla spēja nomākt rūgtās notis un pastiprināt salduma sajūtu, padarot garšu sarežģītāku un līdzsvarotāku. Tas ir īpaši jūtams šokolādes cepumos vai kafijas tiramisu, kur bez šķipsniņas sāls viss sastāvs šķiet plakans un pārlieku salds. Tas saasina garšas kārpiņas, ļaujot izbaudīt visu garšu gammu.
Ir neliels triks, ko izmanto profesionāļi – viņi dod priekšroku rupjai jūras sālim. Tās pārslas pilnībā neizšķīst mīklā, radot patīkamus mikroskopiskus garšas uzplaiksnījumus gatavajā produktā. Tieši tā darbojas slavenais sālītais karameļu saldējums, kurā kontrasts kļūst par izcelšanas elementu.
Personīgā pieredze apliecina, ka, pievienojot pat ceturtdaļu tējkarotes cepumu mīklai, tā kļūst burtiski neatpazīstama. Sviesta tekstūra atklājas pilnīgāk, un vaniļa sastāvā izskan spilgtāk un smaržīgāk. Šis ir tas gadījums, kad neliels daudzums ir ļoti svarīgs.
Nekad neaizmirstiet par šo pieticīgo sastāvdaļu, kas atrodas saraksta apakšā. Tās maģisko iedarbību molekulārā līmenī ir grūti pārvērtēt. Vienkārši pamēģiniet reiz izcept divas vienādas smalkmaizītes, no kurām vienā esat aizmirsis iebērt sāli.
Atšķirība būs tik uzkrītoša, ka jūs nekad vairs neaizmirsīsiet šo svarīgo šķipsniņu. Tā kļūs par jūsu slepeno ieroci, lai radītu patiesi pieaugušus un daudzpusīgus desertus.
Lasiet arī
- Kāpēc, gatavojot itāļu picu, nepieciešams mīklas “plīsums”: kā panākt perfektu elastību bez lielām pūlēm?
- Kā panākt ātrāku mīklas uzrūgšanu: neliels triks ar augstu temperatūru

