Sīpolu sagriešana šķēlēs daudziem cilvēkiem kļūst par īstu mocību, kas beidzas ar sarkanām acīm un asaru plūdiem.
Tā ir fizioloģiska reakcija uz gaistošiem sēra savienojumiem, kas izdalās, kad tiek bojātas dārzeņa šūnas, ziņo korespondents.
Izrādās, ka šo ķīmisko uzbrukumu var novērst, neizmantojot peldbrilles vai gāzmasku. Tikai pāris vienkāršu triku, kas balstīti uz izpratni par procesa ķīmiju, var padarīt griešanas procesu pilnīgi ērtu.
Pirms sīpola mizošanas ielieciet to saldētavā uz 15-20 minūtēm. Zemā temperatūra ievērojami palēninās šo ļoti kodīgo vielu iztvaikošanu, neļaujot tām nokļūt acīs.
Vēl viena droša metode ir izmantot pēc iespējas asāku nazi. Tukšs nazis nevis sagriež, bet gan saspiež sīpolu šķiedras, izraisot daudz intensīvāku šūnu iznīcināšanu un līdz ar to spēcīgu kairinošās vielas izdalīšanos.
Daži pavāri iesaka ik pēc pāris minūtēm samitrināt naža asmeni aukstā ūdenī. Ūdens absorbēs un izšķīdinās gaistošos savienojumus tieši šajā procesā.
Virtuvē var arī ieslēgt gaisa nosūcēju vai novietot nelielu ventilatoru blakus griešanas dēlītim. Gaisa plūsma aiznesīs kodīgos tvaikus prom no jūsu sejas.
Vēl viena ne visai acīmredzama, bet iedarbīga metode ir griešanas laikā kaut ko košļāt, piemēram, košļājamo gumiju vai maizes garoziņu. Aktīvas žokļa kustības liek biežāk elpot caur muti, kas maina gaisa plūsmas virzienu.
Pamēģiniet sagriezt sīpolus, stāvot nedaudz nostāk no dēlīša, nevis virs tā. Dažreiz pietiek ar divdesmit centimetru attālumu, lai tvaiki izkliedētos gaisā, pirms tie sasniedz gļotādas.
Cilvēks, kurš daudzus gadus ir strādājis virtuvē, ir pieradis vienkārši samitrināt pašu sīpolu un dēlīti zem auksta ūdens strūklas. Ūdens uzsūc lielāko daļu kairinātāju, padarot procesu tīru un nesāpīgu.
Šīm metodēm nav nepieciešamas īpašas iekārtas vai retas sastāvdaļas. Tās pierāda, ka ar atjautību un vienkāršu zinātnisko pieeju var tikt galā pat ar visnoturīgākajiem virtuves nepatikšanām.
Lasiet arī
- Kāpēc jums virtuvē nepieciešama parasta cepamā soda: negaidīts vecā drauga pielietojums
- Kā aizmirst par mikroviļņu krāsns tīrīšanu: glāze ūdens dara brīnumus

